Kártyaolvasó - Videoton Számítástechnikai Gyár termékkatalógus

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec commodo sapien et dapibus consequat.
VIDEOTON Számítástechnikai Gyár
VIDEOTON Automatika Közös Vállalat

Termékkatalógus (1970-1990)

Tartalomhoz ugrás

Kártyaolvasó

Egyéb perifériák
VIDEOTON CR 600 kártyaolvasó berendezés
Fejlesztő szervezet
VIDEOTON Fejlesztési Intézet, Számítástechnika I Főosztály
Főosztályvezető
Csánky Lajos
Főkonstruktőr
Pápai Mihály
Gyártó
Videoton Számítástechnikai Gyár
Forgalmazó
Videoton Számítástechnikai Gyár, VIDEOTON RT Ipari és Külkereskedelmi Vállalat
A lyukkártyás adatkezelés története az 1890-es évekbe nyúlik vissza, amikor Herman Hollerith (1860-1929) feltalálta és kifejlesztette a lyukkártyás rendszerét, akkor elsősorban az USA választási adatfeldolgozása számára. Ezek a rendszerek először az 1890 évi USA választások adatfeldolgozását támogatták. Ennek a rendszernek a licencét később megvásárolta egy Computing-Tabulating-Recording Co. nevű vállalat, amely később az IBM nevet viselte. Ez a szabadalom vált az alapjává a későbbi IBM lyukkártya feldolgozó rendszerének.
Kezdetben e rendszer csak számlálásra volt alkalmas. Később, az 1900-as évek elején, 1902-1905 években Hollerith kialakította a kártya szabványos struktúráját, s a kártyakezelés technológiája úgy fejlődött, hogy ekkor már elemi számtani műveleteket is el lehetett a lyukkártyás rendszerekkel végezni.
A lyukkártya alapú adatkezelésnek később több, más oszlopos tagja is kifejlődött. Kiemelkedő eredményeket értek el ilyen lyukkártya adatfeldolgozó rendszerek és készülékek fejlesztésében az IBM, s mellette jelentőssé vélt a UNIVAC és a BULL is.
Később e lyukkártyás bevitelt felváltotta a lyukszalag, s a kártyaolvasók kora lejárt.
A VIDEOTON-nál 1972-73-ban kifejlesztésre és sorozatgyártásba került egy 600 kártya/perc olvasási sebességű lyukkártya olvasó.
CR 600 lyukkártya olvasó
Paraméterei:
sebesség: 600 kártya/perc
interface: egyedi

Alkalmazás:
A CR 600 lyukkártyaolvasó berendezést a VIDEOTON csupán az VT 1010B típusú és VT 1010 SEMS licenc alapú számítógéprendszereiben alkalmazta és forgalmazta.
Gyártott db szám: cca. 100 db

Összeállította: Gerlai Mátyás
Vissza a tartalomhoz