Videoton Számítástechnikai Gyár termékkatalógus

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec commodo sapien et dapibus consequat.
VIDEOTON Számítástechnikai Gyár
VIDEOTON Automatika Közös Vállalat

Termékkatalógus (1970-1990)

Tartalomhoz ugrás
Videoton VDT 52100 videoterminál

Fejlesztő intézmény
VIDEOTON Számítástechnikai Gyár, Műszaki Főosztály, Alkalmazástechnikai Osztály, Székesfehérvár
Főosztályvezető
Nyilas Lajos
Osztályvezető
Szmolnik János
Fejlesztő mérnökök
Ari Gyula, Árvai György, Balogh Jenő, Fábián István, Filkorn József, Gelesz László, Gergely Csaba, Kiss Kálmán, Liber János, Pálffy Zoltán, Sipos Ferenc, Szmolnik János, Tuska István, Ujj Ervin, Viczián András
Gyártás időszaka
1978-90.
Gyártott darabszám35000
Gyártó
VIDEOTON Számítástechnikai Gyára
Forgalmazó
VIDEOTON Számítástechnikai Gyár
VIDEOTON RT Ipai és Külkereskedelmi Vállalat
VIDIMPEX Külkereskedelmi Kft
VDT 52100 videoterminál
Specifikáció
Képernyő paraméterek: 24sor/képernyő; 80 karakter/sor
Raszter: 9x7
Képernyő átló: 31 cm
Karakter készlet: latin/cirill
Interface: 20 mA;V24, V28, párhuzamos, nyomtató
Áramkörök: LSI;
Processzor: 8080
Adatátvitel: aszinkron/szinkron
Kompatibilitás: nagyon sok emuláció, lásd később

Általános jellemzők, felépítés
A VDT típusú alfanumerikus videoterminálok alkalmasak számítógéprendszerekben az operátor és a központi gép közötti kapcsolatteremtésre. A modul rendszerű felépítés, valamint a mikroprogramozott vezérlés lehetővé teszi az alapkészülékből különféle konfigurációk létrehozását.
A hardware bővítésével, valamint a mikroprogram változtatásával a VDT családba tartozó készülékek az alfanumerikus videoterminálok kategóriájába tartozó széles skálájú igények kielégítésére alkalmasak.
A készülék a következő zárt funkcionális egységekből áll:
  • display a monitorral; a központi gép, valamint a billentyűzetből bevitt alfanumerikus információ megjelenítésére
  • klaviatúra; alfanumerikus és vezérlő kódok bevitelére szolgál.
  • A központi géppel, valamint az egyéb perifériális berendezésekkel való kommunikációra a VDT nagyszámú programozható interface egységgel rendelkezik. Ezek a felhasználási területük szerint 3 csoportra oszthatók:
  • párhuzamos vonali interface-ek,
  • soros vonali interface-ek,
  • nyomtató interface-ek.
A mikroprocesszor alkalmazás új lehetőségeket nyitott a video-terminál fejlesztéseknél - elsődlegesen a terminál szinten nyújtható intelligencia vonatkozásában, ami a következőkben nyilvánult meg:
  • az egyszerű aszinkron emulációk (pl. DEC VT 52) mellett összetett, de facto szabványoknak megfelelő aszinkron és szinkron emulációk fejlesztése;
  • alkalmazás-specifikus helyi feldolgozási, szerkesztési funkciók (pl. tudósítói munkahely) megvalósítása.
Ezzel egyidejűleg a használathoz kapcsolódó új igényként jelent meg a formatervezett, műanyag házas megjelenés, ergonomikus billentyűzet kialakítás, ami jelentős kihatással volt a szerszámgyártásra és a hazai billentyűzetgyártási kooperációk (pl. Távközlési Kutató Intézet) beindítására.
A mikroprocesszor alkalmazásának köszönhetően 1976-tól 1982-ig a legkülönbözőbb terminál emulációt, egyedi igény kielégítést lehetett megvalósítani:
  • aszinkron, pl. VT52, VT100 kompatibilis terminálok;
  • szinkron, pl. IBM kompatibilis terminálok;
  • a TASSZ és az APN számára kifejlesztett négy részre osztható képernyőjű, fordítási célokat szolgáló, floppy diszkes terminál;
Ez a display család az Intel 8080 mikroprocesszorra épülő konstrukció. A fejlesztés célja egy nagy sorozatban gyártható, kis fogyasztású, csendes (irodai alkalmazásnak megfelelő), ergonomikus, moduláris felépítésű készülék megvalósítása volt. A készülék szerviz szempontból jó felépítésű, formatervezett, fröccsöntött műanyag házba került beépítésre, a kis fogyasztást LSTTL áramkörök alkalmazása biztosította. Nagyszámú konfiguráció kialakítását tette lehetővé a kifejlesztett különböző processzor, memória, DMA, IT kontroller, interfész és video kártya kombinálása. A készülékbe beépíthető volt 2 db 5,25 inch-es floppy diszk is.
A készülék funkcionális jellemzőit hardveres átalakítás nélkül, pusztán a mikroprogram változtatásával hatékonyan lehetett módosítani.
Elsősorban különböző, közepes kategóriájú display-eket realizáló változatai dominálnak. Áramköri megoldásai és a korszerű technológia biztosítja, hogy a VDT a világ legkorszerűbb display-i közé volt sorolható, kis fogyasztású, kis súlyú, nagyon jó teljesítmény/ár viszonnyal rendelkező eszköz.
Az elektronika nagy integráltságú elemekből felépített kapcsolás. Ennek, valamint a bus rendszernek következményeként lehetővé vált a csatlakozóknak közvetlenül a NYÁK lemezen való kialakítása, ami a belső összeköttetések és a csatlakozók számának jelentős csökkentését vonta maga után.
Mindez azt jelenti, hogy számottevően megnőtt a készülék megbízhatósága, egyszerűsödött a szerelhetősége, ami meghibásodás esetén könnyű hozzáférést és szervizelést biztosít.

VIDEOTON videoterminálok családjai, és ezen belül a VDT 52100 elhelyezkedése
Összeállította: Gerlai Mátyás
Vissza a tartalomhoz